YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ

Ders İçeriği

Günümüzde bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler işletmelerin içinde bulundukları pazardaki rekabeti de aynı oranda arttırmaktadır. Bu pazar yapısında işletmeler hızlı ve doğru karar verebildikleri oranda başarılı olacaklardır. Bilindiği gibi işletmelerde karar vermekle yükümlü olan kişiler yöneticilerdir. Yöneticilerin vermiş oldukları kararların iyiliği ise gereken bilgilerin doğru, güncel ve zamanında üretilebilmesiyle orantılıdır. Bu bilgiler, işletmelerde bilgi sistemleri tarafından üretilmektedir. Bu bilgilerin ışığı altında dersin amacı, bilgi teknolojilerinin ve Yönetim Bilgi Sistemlerinin tarihsel gelişimini, veri ve bilgi kavramlarını ve özelliklerini, sistem ve bilgi sistemi kavramlarını, bilgi sistemlerinin işletme içindeki rolünü ve önemini, yöneticilerin karar fonksiyonlarında bilginin önemini, YBS’nin işletme içindeki uygulama alanlarını, YBS’nin yarattığı fırsat ve tehlikeleri, internet üzerinde elektronik iş yapma biçimlerini, vb. öğretmektir.

Değerlendirme:

Ara sınav  .......: % 30
Final Sınavı ....: % 40
Sunum ........... : % 30

Dersi ilk defa alan öğrencilerin derslere %70 oranında devam etme zorunluluğu vardır. Buna göre dönem içinde devamsızlık hakkı 12 saatle sınırlıdır. Devam sınırını aşan öğrenci final sınavına alınmayacak ve karnesine F2 notu verilecektir. Hastalık halinde alınacak doktor raporları sadece sınavlarda geçerli olup, devamsızlık için geçerl i değildir. Alınan raporların Üniversitemiz Sağlık Daire Başkanlığı’na onaylatılması gerekmektedir.

Önerilen Kaynaklar:
  • Ders Slaytları
  • Yönetim Bilgi/Bilişim Sistemleri; Analiz ve Tasarım, Prof. Dr. Hadi Gökçen. Ankara 2011. 
  • Yönetim Bilgi Sistemi, Doç. Dr. Erol R. Sayın, Doç. Dr. Tayyar D. Şen. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayınları, 3.Baskı. Eskişehir, 2001.

Ders İçeriğinin Haftalara Göre Dağılımı:

  1. Hafta: Ders içeriği, işlenişi, sunumlar ve sınavlar konusunda genel bilgi. 
  2. Hafta: Bilgi toplumu, bilgi teknolojileri; toplumların ve BT nin tarihsel gelişimi; Türkiye'de yapılan çalışmalar; bilgi kavramı. Sistem ve sistem yaklaşımı.
  3. Hafta: Yönetim ve yönetici; karar verme.
  4. Hafta: Bilgi sistemleri; bilgi sistemlerinin işletme içindeki yeri ve rolü; bilgi sistemlerinin yönetim işlevlerine katkısı.
  5. Hafta: Bilgi sistemlerinin sınıflandırılması
  6. Hafta: Elektronik iş yapma biçimleri; işletmelerde BS ile ilgili çalışmalar; BS nin organizasyon üzerindeki etkileri.
  7. Hafta: Sunumlarla ilgili bilgilendirme, sunum konularının dağıtılması, sunum takviminin oluşturulması.
  8. Hafta: Ara Sınav
  9. Hafta: Ara sınavın değerlendirilmesi
  10. Hafta: Sunumlar
  11. Hafta: Sunumlar
  12. Hafta: Sunumlar
  13. Hafta: Sunumlar
  14. Hafta: Sunumlar